Història i funcionament

* Creació i evolució

* Fons de la Fundació Ciutat de Valls

* Històric Memòries

 

 

Creació i evolució

L'any 1949, a la mort de Francesc Blasi Vallespinosa, es constitueix la Fundación Francesc Blasi a Barcelona a partir de les disposicions testamentaries que feu aquest.

Durant el 1950 la Fundació inicia el període de funcionament normal i és durant l'any 1951 que es consolida com a entitat i comença a realitzar les primeres activitats.

L'any 1981 la Fundació trasllada la seva seu a Valls, es catalanitza el nom i s'adapta a la nova llei catalana de Fundacions.

Durant el 1984 es produeix, amb el suport de l'Ajuntament de Valls, l'absorció de petites fundacions i llegats culturals existents a Valls concentrats en la Fundació Rodón-Giró i el Premio de Pintura Guasch-Coranty. També canvia de denominació i passa a dir-se Fundació Ciutat de Valls.

L'any 1987 es crea el Premi Cristina Requena Giró, dedicat a treballs periodístics sobre Valls i la comarca de l’Alt Camp, en memòria de la jove periodista Cristina Requena i Giró (1965-1986), traspassada d’accident de trànsit a la prematura edat de 21 anys. Cristina Requena era col·laboradora del setmanari El Pati, mitjà que en els seus inicis instituí el premi a partir del llegat creat per la família Requena-Giró i  F. X. Guinovart. L’any 1987 la Fundació ja rep aquest llegat. Els promotors actuals són: la Fundació Ciutat de Valls i la família Requena-Giró.

L'any 1988 es crea el Premi Ramon Barbat i Miracle, dedicat a treballs d'artesania. Llegat que donà a la Fundació la firma MAI (actualment Lear Corporation Holding Spain, SAU), en record del fundador de l'empresa vallenca, nascut el 1900 i traspassat l'any 1982. Barbat fou també promotor de l'Escola del Treball de Valls, cofundador de l'IEV i primer Títol d'Honor de Valls atorgat per la seva singular trajectòria en el món empresarial, educatiu, cultural i cívic. Té una plaça dedicada.

L'any 1999 s'inicia una nova etapa on s'assumeixen reptes de futur al servei de Valls i l'Alt Camp, es fa una actualització estatutària mantenint el caràcter de l'entitat, ampliant la representativitat dels patrons i el seu número en un seixanta per cent, creant el Consell Consultiu i establint les figures de Membre Protector i de Gerent.

L'any 2004 es crea el Premi Lear, dedicat a la innovació tecnològica. El premi està originat en un llegat instituït el 1988, dedicat a partir de 2004 al foment de la innovació tecnològica en electrònica d'automoció.

El juliol del 2004 es creen les Beques Europa, adreçades a complementar els ajuts d'altres institucions que fomenten l'ampliació d'estudis en universitats estrangeres. Les beques estan adreçades a estudiants universitaris residents a l'Alt Camp que estan estudiant en qualsevol universitat.

L'any 2011 es crea el Premi M. Teresa Gatell Vallvè, d'atenció a les persones. La dedicació fundacional del guardó està originada en la valoració de les extraordinàries circumstàncies que es donen en la memòria inolbidable de M. Teresa Gatell Vallvé, especialment a l’entorn d’una vinculació singular amb l’històric Pio Hospital i en les responsabilitats assumides amb exemplar eficàcia al davant de dues institucions: l’equip directiu de l’Hospital de Valls i el patronat de la Fundació Ciutat de Valls. Aquesta iniciativa vol ser, en realitat, un reconeixement en l’àmbit de la salut, concretament associat amb el treball d’infermeria, a la innovació i recerca en la tasca de cuidar que és l’essència de la infermeria, així com a aquelles persones que hagin desenvolupat durant la seva professió i/o experiència personal el llegat de la nostra homenatjada. 

 

 

 

 

Evolució dels fons de la Fundació Ciutat de Valls

 

 

 

Memòria 2008
Memòria 2010
Memòria 2012
Memòria 2009
Memòria 2011
Memòria 2013
Memòria 2014

Memòria 2015

Memòria 2016
Memòria 2017
Memòria 2018
Memòria 2019